Als je een makelaar wilt worden in Nederland dan kan je een officiële makelaarsopleiding (een ‘diplomaopleiding’) doen voor makelaar.

Daar heb je een aantal soorten in die we eerst hieronder behandelen.

Heb je een makelaarsdiploma nodig?

Nee, je bent NIET verplicht om een makelaarsdiploma te halen. Het beroep ‘makelaar’ is een vrij beroep in Nederland. Enkel met een cursus van Makelaarstraining.nl kan jij al gewoon aan de slag gaan als makelaar in Nederland. Je hebt een makelaarsdiploma enkel nodig als jij wilt werken bij een makelaarskantoor die aangesloten is bij de branchevereniging ‘NVM’.  Er zijn echter heel veel makelaarskantoren die niet aangesloten zijn bij de NVM en waar je in principe gewoon zou kunnen solliciteren. En je kan en mag natuurlijk ook altijd gewoon voor jezelf werken (en je eigen makelaarskantoor starten).

Kan in een makelaarsdiploma halen als ik geen of niet goed Nederlands spreek?

Heel eerlijk: het antwoord hierop is nee. Dit zijn echt pittige opleidingen waar je echt de Nederlandse taal heel goed voor moet beheersen. Vandaar ook dat er een goed alternatief op de markt is gekomen voor iedereen makelaar wilt worden in Nederland en niet goed de taal spreekt en dat is: DutchRealtorTraining.nl. Hierin wordt je volledig op weg geholpen om aan de slag te kunnen gaan bij alle niet-NVM makelaarskantoren en/of een eigen makelaarskantoor te starten in Nederland.

A-RMT

De ‘A-RMT’ opleiding is de opleiding tot ‘Assistent makelaar’. Dit is de lichtste diplomaopleiding. Deze opleiding duurt 15 tot 28 weken. Je krijgt 2 schriftelijke examens en een praktijktoets. Deze opleiding kan je bijvoorbeeld doen bij de ‘Academie voor Vastgoed’ of bij ‘IPD’.

Met dit diploma mag je werken als makelaar bij een makelaarskantoor. Maar let op: als het een NVM makelaarskantoor is, dan mag je NIET alles werkzaamheden doen met dit diploma. Zo mag je geen werkzaamheden doen als aankoopmakelaar. Die hiervoor ook dit artikel met het bevoegdhedenschema.

K-RMT

De ‘K-RMT’ opleiding is de opleiding tot ‘Kandidaat makelaar’.  Dit is de ‘normale’ makelaarsopleiding. Houdt er rekening mee dat je tussen de 24 en 48 maanden hier mee bezig bent. Eerst ga je theorievakken doen en haal je een diploma ‘Basistheorie Vastgoeddeskundige’. Daarna ga je de ‘Specialisatie Wonen’ doen waarin een aantal opdrachten zitten en een praktijkexamen. Met het diploma makelaar wonen mag je alle werkzaamheden uitvoeren bij een NVM makelaarskantoor.

Het enige dat je hier niet mee kan en mag is een eigen NVM makelaarskantoor starten of taxeren.

RM

RM staat voor Register Makelaar. De stap naar de titel RT kan je gaan doen als je jouw K-RMT diploma en aardig wat werkervaring hebt opgedaan. Wat je hiervoor moet doen verschilt, maar in principe zou je dit met ca 1-2 jaar studie(opdrachten) kunnen maken.

Er is echter ook een kortere weg om Register Makelaar te worden waarbij je ook geen K-RMT nodig hebt en dat is door de makelaarsopleiding te doen bij de beroepsopleider OVGP. Je kan dan met ca. 14 maanden als jouw diploma hebben. Het enige nadeel is, dan je met dit diploma nog steeds niet voor een NVM Makelaarskantoor mag werken.

RT

RT staat voor Register Taxateur. Taxateur wordt je door eerst een basisopleiding Vastgoeddeskundige (ca. 12 maanden) te volgen en vervolgens de taxateursopleiding te doen (ca. 14 maanden). Daarna ga je meelopen met een ervaren taxateur in een meester-gezel-traject. Dit duurt ca. 12-24 maanden. Daarna mag jij je taxateur noemen.

Alternatief voor makelaarsdiploma?

De beschreven opleidingen zijn allemaal echt hele goede opleidingstrajecten. Het probleem is alleen dat ze erg pittig zijn en alleen geschikt voor als je de Nederlandse taal heel goed beheerst. Om quick & efficiënt wel gewoon te kunnen werken als makelaar (bij 1 van de vele niet-NVM makelaarskantoren) en/of om jouw eigen makelaarskantoor te starten is er de opleiding van Makelaarstraining.nl: een ware ‘gamechanger’ in de Nederlandse makelaarswereld!