In Nederland zijn verschillende opleidingen waarmee je makelaar kunt worden. Het probleem van al die cursussen/opleidingen is, dat ze volledig in het Nederlands zijn.

Is er een Engelstalige makelaarsopleiding in Nederland?

Sinds 2024 is er eindelijk een Engelstalige makelaarsopleiding in Nederland. Deze heet: Dutch Realtor Training. Dit is zeer goed opgezette e-learning met professionele videolessen, lesmaterialen en wekelijkse klassikale lessen met een vakdocent in een virtueel klaslokaal.

Krijg je ook een certificaat of diploma?

Ja je krijgt na het volgen van alle lessen een certificaat. Met dit certificaat kan je je inschrijven in een Nederlands kwaliteitsregister genaamd Dutch Realtor Cert. Hierna mag je ook het keurmerk dragen/voeren van dit kwaliteitsregister.

Kan je ook lid worden van een branchevereniging met dit certificaat/diploma?

Ja dat kan en daar biedt Dutch Realtor Cert je ook de mogelijkheid voor (lidmaatschap VBO). De hoofdzakelijke vereiste is dat je kunt aantonen dat je minimaal 6 maanden werkervaring hebt als makelaar in Nederland. Meer informatie over lidmaatschap bij VBO als niet Nederlandssprekende makelaar vindt je hier.

Kan je ook lid worden van een branchevereniging in Nederland zonder diploma?

Het slechte nieuws: nee in principe niet. Het goede nieuws: daar waar je normaal een opleiding van ca. 4 jaar moet doen, kan je het tegenwoordig ook al doen met de opleiding van Dutch Realtor Training. Je kan daarmee al na 1-2 maanden klaar zijn. Nog een leuk feitje: je hoeft geen examens of opdrachten te doen om je certificaat te krijgen. Als je jouw certificaat van Dutch Realtor Training hebt dan kan je jouw eigen makelaarskantoor beginnen en je aansluiten bij de branchevereniging VBO. Zoals eerder gezegd moet je je dan inschrijven in het kwaliteitsregister Dutch Realtor Cert en moet je kunnen aantonen dat je minimaal 6 maanden werkervaring hebt. De inschrijving op deze manier kan je alleen doen als je het aanvraagt via Dutch Realtor Cert (zie nogmaals hier.)

Kan je als Nederlandse makelaar zonder K-RMT diploma of RM diploma ook lid worden van VBO?

Ja dan kan. Hiervoor gelden dezelfde vereisten als hierboven genoemd (Certificaat van Dutch Realtor Training, inschrijving bij Dutch Realtor Cert, minimaal 6 maanden ervaring en aanvraag lidmaatschap via Dutch Realtor Cert).