Hoe word je makelaar? Het is eigenlijk erg simpel. In beginsel kan jij over 1 seconde makelaar worden. Als jij nu vindt en ook zegt: ‘ik ben makelaar’, dan ben jij vanaf nu ook makelaar. Simple as that. Makelaar is namelijk een vrij beroep. Er zijn daarom ook een hoop ‘ongebonden’ makelaars in Nederland die nooit een opleiding of cursus hebben gevolgd maar toch werken als makelaar. Je ziet dat vooral heel veel verhuurmakelaars zonder ‘papieren’ als makelaar werkzaam zijn.

Waarom een makelaarsdiploma halen?

De meeste makelaars in Nederland hebben echter wél een opleiding tot makelaar gevolgd en hebben een makelaarsdiploma behaald. De belangrijkste redenen om dit te doen zijn:

  1. Je kennis en kwaliteiten op niveau krijgen als makelaar
  2. Je kunt werken voor een makelaar, die aangesloten is bij een branchevereniging of beroepsvereniging voor makelaars zoals de NVM, VBO of VastgoedPro.

Als verhuurmakelaar een makelaarsdiploma nodig?

Voor verhuurmakelaars en relocation-bureaus is een aansluiting bij een NVM, VBO of VastgoedPro veelal geen must. Je kan over het algemeen ook prima aan verhuur en aanhuur voldoen zonder dat je bij een branchevereniging bent aangesloten.

Als verkoopmakelaar en aankoopmakelaar een makelaarsdiploma nodig?

Als verkoopmakelaar en aankoopmakelaar ligt dat wat anders. Dan is het over het algemeen wel het beste als je bent aangesloten bij een branchevereniging (NVM of VBO) of een beroepsvereniging (VastgoedPro).

Hier zijn veel redenen voor. Allereerst omdat een dergelijk lidmaatschap een belangrijk kwaliteitskeurmerk is voor de klant. De bij NVM, VBO of VastgoedPro aangesloten makelaar voldoet (in de ogen van de klant) aan bepaalde opleidingseisen, er wordt kennis gedeeld en kennis van makelaars wordt actueel gehouden. 

Er is ook toegang tot veel up-to-date modeldocumenten, er is juridische ondersteuning, een geschillencommissie, er is een historische woning database (met alle verkochte en verhuurde woningen) en nog veel meer. 

Ook als ongebonden makelaar kan je jouw werk doen, maar omdat er zo ontzettend veel komt kijken bij met name verkoop en aankoop is de veilige paraplu van een branchevereniging eigenlijk iets waar je niet goed buiten kan.

Daar komt ook bij dat als jij in loondienst wilt werken als makelaar de meeste makelaarskantoren aangesloten zijn bij de NVM en de kans daarom erg groot is dat ze alleen makelaars voor zich laten werken die in het bezit zijn van een makelaarsdiploma.

De NVM stelt het als verplichting dat iedere makelaar een diploma heeft. De VBO stelt dat niet als verplichting. Enkel de kantoorhouder moet al zijn papieren hebben bij een VBO-kantoor en de makelaars die bij/voor dat kantoor werken zijn niet verplicht om een makelaarsdiploma te hebben.

Hoe word je een makelaar met diploma?

Het begint er mee dat je een keuze moet maken of je een A-RMT óf een K-RMT diploma wilt doen.
A-RMT staat voor Assistent Register Makelaar Taxateur

K-RMT staat voor Kandidaat Register Makelaar Taxateur

Wat zijn de verschillen tussen A-RMT en K-RMT

Als je de opleiding voor makelaar wilt volgen, dan kan je de richting A-RMT óf de richting K-RMT kiezen. A-RMT staat voor Assistent Register Makelaar Taxateur. K-RMT staat voor Kandidaat Register Makelaar Taxateur.

Wat de verschillen zijn, leggen we hier simpel uit.

Hoe word je Assistent Register Makelaar Taxateur (A-RMT)

Deze opleiding is de lichtere variant en haal je doorgaans tussen de ca. 7 en 12 maanden en de financiële investering totaal (incl. studiemateriaal en examens) is grofweg €5.500,-.

Je leert in de opleiding o.a. over privaatrecht, publiekrecht, vastgoedeconomie, bouwkunde en praktijkleer wonen. 

Deze opleiding is vergelijkbaar met mbo-niveau 4. Er zijn (afhankelijk van de opleider) 3 à 4 examens. Deze opleiding wordt (afhankelijk van de opleider) als dag-, avond- en/of als zaterdagcursus aangeboden. 

Met een opleiding A-RMT mag je bij een NVM-kantoor verhuur-, verkoop- en aanhuurbezichtigingen doen. Als je je hebt ingeschreven voor deze opleiding en je wilt al werken bij een NVM-kantoor, dan kan je een vrijstelling (dispensatie) aanvragen om gedurende 12 maanden lang wel al verhuur-, verkoop- en aanhuurbezichtigingen te doen.

Wat je als makelaar A-RMT dus NIET mag doen bij een NVM-kantoor zijn aankoopbezichtigingen, onderhandelingen, marktwaardes bepalen, koopaktes en huurovereenkomsten (laten) tekenen of een eigen kantoor beginnen. 

Wil je werken voor een VBO-kantoor? Dan is er goed nieuws. Een VBO-kantoor is niet verplicht om eisen te stellen aan wat jij mag doen aan werkzaamheden. Hier zou je dus wel gewoon in theorie alle werkzaamheden (met uitzondering van taxaties) mogen doen.

Over het algemeen zou je kunnen stellen dat dit een vrij goed haalbare opleiding is. Je kan en mag hiermee gelijk verhuur-, verkoop- en aanhuurbezichtigingen doen en veel andere ondersteunende werkzaamheden (zoals koopaktes maken). 

Dit is een prima opstap om te beginnen in het makelaarsvak. Veel makelaars met een A-RMT diploma kiezen ervoor om uiteindelijk door te leren voor K-RMT.

Hoe word je Kandidaat Register Makelaar Taxateur (K-RMT)

Deze opleiding is de zwaardere variant. Eigenlijk is dit dé makelaarsopleiding om alle werkzaamheden te mogen gaan doen.

Er worden door de verschillende opleiders verschillende varianten aangeboden. Van een dag-, avond-, weekendopleiding tot een meer intensieve opleidingsvariant. Deze opleiding kun je op zijn snelst in ca. 20 maanden halen. 

De financiële investering totaal (incl. studiemateriaal en examens) is grofweg €9.000,-. In onderstaande stappen lees je de opbouw van dit opleidingstraject.

Stap 1 – Basisopleiding vastgoeddeskundige

Iedereen start met de basisopleiding vastgoeddeskundige. Daarin krijg je de volgende lesmodules:

  • Bouwkunde
  • Financiën en Fiscaliteiten
  • Privaatrecht
  • Publiekrecht
  • Vastgoedeconomie

Voor elk van deze modules moet je apart examen doen. Voor bouwkunde zijn er zelfs twee examens. Ons dringende advies is ALTIJD aan het eind van elke lesmodule gelijk het betreffende examen te maken vóórdat de nieuwe lesmodule begint. 

Je moet je altijd extra goed voorbereiden door gewoon veel proefexamens te maken (worden vaak door de docent verstrekt). Ga je niet gelijk aan het eind van een lesmodule examen maken, dan ebt de geleerde stof weer wat weg en verklein je jouw kans op slagen enorm!

Als je alle vakken gehaald hebt, dan krijg je jouw eerste diploma toegestuurd: het diploma Vastgoeddeskundige.

Stap 2 – Specialisatie kiezen

Nu is het tijd om je te gaan specialiseren. Je kan vanaf nu verschillende specialisaties gaan doen:

  • Taxateur
  • Makelaar Landelijk Vastgoed
  • Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed
  • WOZ Taxateur
  • Makelaar Wonen

Wij focussen ons op die laatste variant: Makelaar Wonen.

Stap 3 – Praktijkleer Wonen

De volgende stap is het vak ‘Praktijkleer Wonen’ volgen. Hier komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Makelaardij beroepskennis
  • Koop en verkoop
  • Huur, verhuur en beheer
  • Financiering (hypotheken en belastingen) 
  • Waardebepaling
  • Marketing
  • Ethiek

Dit duurt ca. 2 maanden en je hoeft hier maar 1 ‘meerkeuze examen’ voor te maken.

Stap 4 – KRMT Vakbekwaamheid

Dan is het tijd voor het laatste stuk om jezelf makelaar K-RMT te mogen noemen; de K-RMT Vakbekwaamheid. Je moet hiervoor 3 onderdelen afronden.

  1. Het eerste onderdeel is het makkelijkst: je moet een verkoopbrochure maken van jouw eigen huis. Compleet met foto’s, oppervlaktes, teksten, woningkenmerken, etc.
  2. Het tweede onderdeel is het maken van een visiestuk. Je gaat een onderwerp kiezen in het makelaarsvakgebied dat actueel is en waar jij als het ware een verkort essay over gaat schrijven. Als je dit exact doet volgens de daarvoor verkregen instructies en het beoordelingsschema, dan is dit goed te doen. De ervaring leert echter dat er alleen veel tijd in gaat zitten. Je zal hier naar verwachting zeker 1,5 – 2 maanden mee bezig zijn (omdat je dit allemaal nog los van je andere dagelijkse werkzaamheden aan het doen bent).
  3. De laatste (afsluitende) stap van de opleiding is: je gaat op locatie bij het examenbureau SVMNIVO, onder begeleiding en toezicht van een acteur én een assessor, het volgende doen:
  4. een verkoopplan óf een verhuurplan maken dat af moet zijn binnen een bepaalde tijd
  5. een onderhandelingsgesprek voeren met de acteur
  6. een koopakte óf een huurovereenkomst maken en die bespreken met de acteur
  7. een zoekgesprek voeren met de acteur (hij wil een woning kopen)
  8. jouw visiestuk verdedigen bij de assessor.

Nadat je dit allemaal behaald hebt, krijg jij het diploma Kandidaat Register Makelaar Taxateur thuis gestuurd. Je mag nu voor NVM-kantoren in principe alle makelaarswerkzaamheden doen. Zie ook nog even dit schema voor alle bevoegdheden.

Met dit diploma op zak ben je makelaar en ga jij je inschrijven in het vastgoedregister.

Als je je hebt ingeschreven voor deze opleiding en je wilt al werken bij een NVM-kantoor, dan kan je een vrijstelling (dispensatie) aanvragen om gedurende 12 maanden lang wel al verhuur-, verkoop- en aanhuurbezichtigingen (A-RMT werkzaamheden) te mogen doen.

Deze opleiding wordt gegeven op hbo-niveau. Wat een van de grootste voordelen is van het hebben van een diploma K-RMT, is dat er doorgaans heel veel vraag is naar makelaars op dat niveau in de makelaarsbranche en zelfs daarbuiten (bijvoorbeeld bij woningcorporaties). Het is daarmee echt een investering voor het leven.

Wel is het zo dat het erg pittig is om dit naast een bestaande baan en/of gezin erbij te doen. Je zal echt dingen opzij moeten zetten, want de opleiding vergt erg veel discipline en vrije tijd.

Stap 5 – Hoe word je Register Makelaar Wonen (optioneel)

Voor sommige makelaars K-RMT is het de wens om uiteindelijk niet meer Kandidaat Register Makelaar te zijn en willen zich richten op zichzelf Register Makelaar Wonen te mogen noemen. Dit is iets wat je altijd pas na een aantal jaren werkervaring gaat doen áls jij dat wilt en ambieert (het is namelijk niet nodig). 

Het grootste verschil tussen een makelaar K-RMT en een makelaar RM (Register Makelaar) is dat een Register Makelaar een eigen NVM, VBO of VastgoedPro kantoor mag beginnen. Wil je weten hoe je Register Makelaar Wonen wordt? Dan hebben wij daarvoor speciaal dit aparte artikel voor je geschreven.

Hoe word je makelaar met Makelaarstraining.nl?

De training die wij aanbieden geeft jou GEEN makelaarsdiploma. Waar wij jou mee helpen is met het probleem waar bijna iedere startende makelaar in het begin tegenaan loopt en dat is: geld verdienen!

Beide opleidingen vergen een flinke financiële- en vooral tijdsinvestering. Veel mensen die kiezen voor het makelaarsvak doen dit op een moment in hun carrière dat ze al een baan, huis en vaak zelfs kinderen hebben. 

In de makelaardij wordt ALTIJD ervaring gevraagd. Of jij nu nog met je A-RMT of K-RMT opleiding moet starten, al bezig bent, deze al gehaald hebt of deze helemaal nog niet wilt gaan doen. De makelaarskantoren waarvoor jij wilt werken zoeken ALTIJD mensen met ervaring. 

Bij een opleiding mist dat ervaringsdeel, dat echte praktijkdeel. En dat is precies wat wij je gaan bijbrengen.

Wat je bij GEEN ENKELE OPLEIDER namelijk leert zijn zaken als:

  • Waar let jij op bij aankoopbezichtigingen?
  • Hoe werken onderhandelingen?
  • Waar let jij op bij koopaktes?
  • Wat betekenen WWFT, DBPG, OTD en ‘dubbel lopen’?
  • Hoe kom je aan nieuwe eigen klanten?
  • Wat zijn de valkuilen bij een huis aan- of verkopen?
  • Hoe ziet huurrecht er in praktijk uit?
  • En nog veel en veel meer.

Deze training is samen met alle inbegrepen lesmaterialen en kennisquizzen ontworpen om aankomende makelaars direct klaar te stomen voor de praktijk om hiermee:

  • de startende makelaar een flinke voorsprong te geven t.o.v. andere startende makelaars
  • direct aan de gang te kunnen als makelaar, en
  • vooral jouw kansen op een baan (in loondienst of als ZZP-er) als makelaar op korte termijn te maximaliseren waardoor je gelijk jouw inkomsten kan verdienen als makelaar en niet meer afhankelijk bent van jouw huidige/oude baan

We hopen dat je met dit blog een stukje op weg geholpen bent met de vraag “hoe word je makelaar?”. Mocht je meer willen weten bekijk dan een van onze andere blogs. Je kan ook nog een kijkje nemen bij ons trainingsprogramma, een demo-les volgen of je gelijk inschrijven.