Je wilt werken en leren als makelaar. Dat kan lastig zijn. Het aankopen van woningen is een heel specialistisch vakgebied waar kennis, intelligent werken, waakzaamheid en nauwkeurigheid cruciaal zijn. De makelaar is echt een specialist die kennis van zaken moet hebben, weten waar valkuilen liggen en juist ook weten waar kansen liggen. 

Nu klinkt dat allemaal heel leuk, maar je moet ergens beginnen natuurlijk. Niemand wordt geboren als reeds ervaren specialist in een bepaald vak. Daarom helpen wij jou in dit artikel op weg om te beginnen met werken en leren als makelaar

Waar moet je dan beginnen als wilt werken en leren als makelaar?

Stap 1 – A-RMT of K-RMT

Allereerst adviseren wij je om je basis vastgoedkennis te gaan vergaren door je in te schrijven voor en A-RMT óf een K-RMT opleiding. Op deze pagina vind je de opleiders die wij hiervoor aanbevelen. 

De reden dat dit belangrijk is, is omdat je hier de fundering legt van je bouwkundige en juridische kennis. Het beste is als je gelijk een K-RMT diploma doet. K-RMT staat voor ‘Kandidaat Register Makelaar Taxateur’. A-RMT staat weer voor ‘Assistent Register Makelaar Taxateur’. De K-RMT opleiding is een zwaardere opleiding waarmee een stuk meer kennis wordt geleerd. 

Als je voor een NVM kantoor wilt werken als aankoopmakelaar, dan is stelt de NVM ook als eis dat je met goed gevolg een A-RMT diploma hebt om te mogen verkopen als een K-RMT diploma hebt om ook te mogen aankopen. Zie ook dit bevoegdhedenschema.

Voor de duidelijkheid: makelaar is een vrij beroep. Je bent niet verplicht om een makelaarsopleiding te doen en een diploma te halen. Het enige is dat het altijd ons advies is om wel een makelaarsopleiding af te maken en een makelaarsdiploma te behalen.

Stap 2 – Volg een praktijkcursus makelaar worden

Er zit echt een enorm verschil tussen datgene wat je leert in een makelaarsopleiding en datgene wat je moet weten in de praktijk. Kersverse A-RMT en K-RMT-ers zonder werkervaring moeten nog alles leren en hier moeten eerst heel veel vlieguren worden gemaakt en begeleidingsuren worden gegeven alvorens je kan werken als makelaar. 

Het is natuurlijk geweldig als jij een makelaarskantoor vindt die jou direct een baan wilt geven als je nog geen ervaring hebt en vervolgens jou alles uit de praktijk wilt leren. De realiteit is dat makelaarskantoren altijd druk zijn en het liefst echt alleen mensen aannemen die ervaring hebben. 

Wordt je wel gelijk zonder ervaring aangenomen. Gefeliciteerd! Maar ook dan zal je lang bezig zijn om de minimaal benodigde praktijkkennis te vergaren. Dit alles kan je simpel oplossen door een praktijkcursus voor de makelaar te volgen.

En juist dat kan je doen op makelaarstraining.nl. Een kleine investering, die jouw marktwaarde en waarde als makelaar enorm vergroot. Lees dus even meer over hoe de cursus er uit ziet en schrijf je in.

Stap 3 – Zoek een werkplek

Wat je ook doet, zorg dat je (al) ergens vlieguren aan het maken bent. Er zijn een aantal manieren om dat te doen:

Solliciteer naar een baan

Het probleem is vaak dat een dag maar 24 uur heeft en er maar 7 dagen in de week zijn. En toch moet je ook geld verdienen. Je huidige baan opzeggen om de volledige overstap naar de makelaardij te maken kan alleen als je ook gelijk betaald wordt als makelaar (óf je moet een grote spaarpot hebben). Een betaalde baan in de makelaardij is daarom het mooiste. 

Op het moment dat je ook al een praktijkcursus hebt gevolgd (zie hierboven stap 2), dan is dat voor de werkgever een groot pluspunt. Mocht het toch nog lastig blijken om ergens binnen te komen, dan kan je eventueel ook solliciteren naar een binnendienstfunctie. Geef dat wel aan in je sollicitatie dat je daar wilt werken om uiteindelijk naar de buitendienst te gaan.

Ga werken als ZZP-er

Er zijn een hoop makelaarskantoren die werken met ZZP-ers. Een groot voordeel is dat dit voor het makelaarskantoor een stuk minder risico en vaste kosten betekent waardoor het een stuk laagdrempeliger wordt voor hen om iemand als ZZP-er aan te nemen. Voor jou kan het een voordeel en een nadeel zijn. 

Het voordeel is dat als jij echt goed commercieel bent en actief bent met je eigen klanten werven, je er een stuk betere boterham aan kan verdienen dan in loondienst. Het nadeel is dat je geen vast inkomen hebt. Dit zal het moeilijker maken als je een zelf hypotheek wilt nemen en ook ben je niet beschermd door het sociale vangnet waar werknemers in Nederland wel recht op hebben.  

Hoe kom je aan een baan als ZZP makelaar? Je ziet alleen nooit goed welke kantoren dat doen, want kantoren die werken met ZZP-ers zullen het naar buiten doen overkomen alsof de ZZP-ers gewoon in loondienst zijn.

Wat je kan doen is gewoon leuke kantoren die jou inspireren en waar je wilt werken opbellen en vragen of ze daar open staan. Bij ons makelaarskantoor (VK Makelaars & Taxateurs) werken we alleen maar met ZZP-ers. We bieden een volledig verzorgd pakket en iedereen wordt intensief door ons getraind en begeleid.

Ga ergens stage lopen

Dit is zelf ook hoe ondergetekende het gedaan heeft toen ik begon als makelaar. Met nul werkervaring in de woningmakelaardij heb ik gezocht naar het kantoor dat het best bij mij paste en heb hun het aanbod gedaan om 4 maanden geheel gratis voor hen te gaan werken 2 dagen in de week.

Dit werden al snel 4 dagen in de week (elke maandag had ik les bij de makelaarsopleiding). Ik had zelf de financiële mogelijkheid om dit te doen omdat ik nog neveninkomsten had, dus 4 maanden gratis werk kon ik doen. Na die 4 maanden ben ik voor dat kantoor gaan ZZP-en en met de commerciële instelling die ik heb, resulteerde dat er in dat ik na 6 maanden al een volwaardig salaris kan verdienen bij dit kantoor als ZZP-er.

Je opties als je wilt werken en leren als makelaar

Met een makelaarsopleiding ben je 1,5 tot 2 jaar bezig als je fanatiek bent. Dit kost je vaak een dag in de week (aan les) en daarnaast nog een aantal uren per week aan lessen voorbereiden en met name aan examens voorbereiden. Dit is iets wat je (als je er voor kiest om een makelaarsdiploma te halen) gewoon doet. Maar ga NOOIT wachten op je diploma vóórdat je gaat werken. 

Begin zo snel als mogelijk al met werken in de makelaardij. In loondienst, als ZZP-er of als stagiair. Het zal in het begin financieel geen vetpot zijn. In loondienst ga je nog niet gelijk een mooi loon krijgen, als ZZP-er moet je eerst je klantenkring opbouwen en wordt je vaak pas betaalt na de notariële overdracht en als stagiair verdien je niks. Maar dit heet INVESTEREN. 

Ga er maar vanuit dat je minimaal 6 en maximaal 12 maanden nodig hebt om voldoende vlieguren, praktijkkennis en netwerk opgebouwd te hebben om een beter salaris te verdienen dan wel de cashflow als ZZP-er op gang te hebben gekregen. Maar die vlieguren in de praktijk zijn cruciaal om jouw skills op te bouwen. Hoe groter en ook des te beter jouw skills als makelaar, des te beter jij presteert en des te meer geld jij gaat verdienen.

Kijk dus niet naar de korte termijn. Investeer de tijd en het geld dat nodig is en je zal echt zien dat dit zich tien dubbel en dwars terugverdient!

Wij hopen dat deze informatie je op weg helpt en je snel aan de slag gaat met jouw traject om te werken en leren als makelaar.

You can do this!

Heel veel succes!