Met de komst van de Wet Betaalbare Huur en de Wet Vaste Huurcontracten is er veel veranderd, waardoor het een stuk lastiger is om te beleggen in onroerend goed. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen:

Tip 1 – Voldoende huurpunten

Verhuur alleen nog maar woningen met minimaal 187 huurpunten. Daarmee verhuur je woningen die in de vrije sector zitten. Zorg ook dat je niet precies 187 huurpunten hebt, maar een paar extra (bijvoorbeeld 195). Stel dat de huurder de huurpunten laat toetsen bij de huurcommissie en er zijn interpretatieverschillen, dan kunnen net 1 of 2 puntjes jou in de problemen brengen. Zorg daarom voor wat meer dan 187 huurpunten voor de zekerheid.

Tip 2 – Duurzame woningen

Probeer alleen nog maar woningen te verhuren met een goed Energielabel (een B-label of hoger). Huurders vinden het erg belangrijk dat er een goed energielabel is en dit zal naar verwachting ook steeds belangrijker worden in toekomstige regelgeving.

Tip 3 – Probeer hoge overdrachtsbelasting te voorkomen

De overdrachtsbelasting voor woningen waar je niet zelf gaat wonen is 10,4%! Helaas kun je dit niet altijd voorkomen, maar we geven je nog wel 3 tips die je kunnen helpen:

Tip 3A – Houd je oude woning aan

Ga je verhuizen, houd dan jouw oude woning aan en ga die verhuren. Dit natuurlijk alleen als jouw woning ook voldoende huurpunten heeft (zie de eerste tip). Je hebt dan een verhuurwoning, zonder dat het je overdrachtsbelasting heeft gekost.

Tip 3B – Koop een nieuwbouwwoning

Bij nieuwbouwwoningen betaal je geen overdrachtsbelasting. Je betaalt hier wel btw over, maar dat betaalt iedereen en die btw zit al bij de koopprijs inbegrepen. De prijs van de nieuwbouwwoning is als het goed is al marktconform. Dus die prijs van een nieuwbouwwoning is (als het goed is) niet onvoordeliger dan het andere aanbod dat er te koop staat. Of dit wel of niet zo is, is natuurlijk wel iets dat je zelf goed moet checken (als makelaar).

Tip 3C – Ga eerst zelf in de woning wonen

Je kunt ook eerst zelf minimaal een half jaar in de woning gaan wonen. Je betaalt dan geen 10,4% overdrachtsbelasting. Er geldt geen minimale periode, maar het advies is dus wel om dit voor ca. 6 maanden te doen.

Tip 4 – Check de Wet Opkoopbescherming

Wil jij een woning gaan kopen voor de verhuur, kijk dan goed of de Wet Opkoopbescherming niet van toepassing is. Lang verhaal kort: het kan zijn dat je woningen tot een bepaalde WOZ-waarde gedurende een bepaalde periode nadat je eigenaar bent geworden niet mag verhuren. Meer info hier.

Tip 5 – Check of verhuur toegestaan is door de VvE

Als je een appartement wilt verhuren, check dan goed of verhuur is toegestaan door de Vereniging van Eigenaren. In veel gevallen is er toestemming vanuit de VvE nodig. Check dit goed bij de verkopende makelaar en in het van toepassing zijnde splitsingsreglement.

Tip 6 – Toestemming van de bank

Waarschijnlijk heb je een hypotheek op de woning die je wilt verhuren. Je mag niet zonder toestemming van de bank de woning verhuren. Doe je dit wel, dan loop je een groot risico dat je flink op je vingers getikt wordt. Als de bank meewerkt, dan zullen ze in de meeste gevallen eisen dat je een verhuurhypotheek neemt. Houd er rekening mee dat de rente bij een verhuurhypotheek een stuk hoger is en de bank ook zal willen dat je minimaal 30% van de taxatiewaarde in verhuurde staat van de woning al hebt afgelost óf deze in overwaarde hebt.