In de Nederlandse huurwetgeving wordt er een onderscheid gemaakt tussen zelfstandige en onzelfstandige woningen. Het is belangrijk om te weten tot welke categorie jouw woning behoort als je deze wilt verhuren. Dit is namelijk essentieel bij het berekenen van de huurpunten. Hoewel het vaak duidelijk is (een studentenkamer is bijvoorbeeld een onzelfstandige woning, terwijl een heel woonhuis als zelfstandige woning wordt beschouwd), is het verstandig om deze blog toch even te lezen. Er kunnen namelijk enkele nuances zijn waar je rekening mee moet houden.

Onzelfstandige woningen

Onzelfstandige woningen zijn woningen die ófwel geen eigen toegangsdeur hebben, óf gedeelde kookvoorzieningen, gedeelde wasvoorzieningen, en/of gedeelde sanitaire voorzieningen hebben. Vaak gaat het hierbij om studentenkamers.

Zelfstandige woningen

Zelfstandige woningen zijn woningen waarin één huishouden woont en die beschikken over een eigen voordeur, eigen kook-, was-, en sanitaire voorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld een huis of appartement zijn, waar de voorzieningen niet gedeeld worden met andere bewoners, zoals een bovenbuurman.

Sinds de invoering van de Wet Betaalbare Huur op 1 juli 2024 geldt hier een extra spelregel. Stel, je huurt een volledig woonhuis met vijf vrienden via een ‘friends contract’. In dat geval wordt jouw eigen ruimte niet meer gezien als een zelfstandige woonruimte. Dit komt doordat er sprake moet zijn van een duurzaam gemeenschappelijk huishouden. Wat dit precies inhoudt, leggen we hieronder uit, evenals de uitzonderingen op deze regel (er is misschien nog goed nieuws…).

Duurzaam gemeenschappelijk huishouden

Een duurzaam gemeenschappelijk huishouden betekent in 99% van de gevallen simpelweg een gezin of een stel. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals een groep mensen die een polyamoureuze relatie heeft of een religieuze woongroep. Als toetsregel voor een duurzaam gemeenschappelijk huishouden kun je jezelf de vraag stellen: als deze groep mensen verhuist, verhuizen ze dan altijd als een vaste groep naar een nieuwe woning? Is het antwoord ja, dan geldt het als een duurzaam gemeenschappelijk huishouden. Is het antwoord nee, dan is het geen duurzaam gemeenschappelijk huishouden.

Wanneer huren met vrienden wordt gerekend als zelfstandige woonruimte

Tot slot nog wat goed nieuws. Bij vrienden of vriendinnen die samen huren, kan de woning als zelfstandige woonruimte worden beschouwd, zolang het niet meer dan twee personen zijn die de woning samen huren. Wanneer drie of meer vrienden of vriendinnen een woning huren, geldt altijd het regime van onzelfstandige woonruimte.