We zien vaak dat mensen pas op een later moment in hun carrière de overstap (willen) maken naar de makelaardij. Zelf heb ik ook pas later in mijn carrière de stap gemaakt naar de makelaardij. Ik deel je hierbij graag de belangrijkste tips die jou hopelijk zullen helpen zodat je zo min mogelijk hobbels tegenkomt.

Tip 1: Overweeg goed of je (direct al) een diplomaopleiding wilt doen

Allereerst moet je snappen dat een opleiding niet een verplichting is. Makelaar is namelijk een vrij beroep en iedereen mag het zonder diploma doen in Nederland.  

Er zijn officiële diplomaopleidingen voor makelaars in Nederland. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij OVGP, de Academie voor Vastgoed en IPD. Dit zijn zware opleidingen waar je echt vloeiend Nederlands voor moet spreken en waar je grofweg 4 jaar mee bezig bent. Bij deze opleidingen krijg je een diploma en met dat diploma mag je werken bij makelaarskantoren die aangesloten zijn bij de branchevereniging NVM. Dit zijn uitstekende opleidingen waar je een nóg betere makelaar van wordt.  Mijn advies is om niet direct nadat je hebt bedacht om makelaar te worden met zo’n ‘diplomaopleiding’ te starten. De uitval is in jaar 1 is vrij groot omdat veel mensen zich maar inschrijven zonder te weten waar ze aan beginnen.  Beter kan je eerst eens gaan kijken of dit vak wel iets voor jou is. Spreek jij geen of niet vloeiend Nederlands, dan is het volgen van zo’n diplomaopleiding geen optie voor je. Nogmaals: het zijn echt pittige opleidingen waar je vloeiend Nederlands voor moet spreken.

Tip 2: Start direct een praktijkcursus

Wel is de tip om altijd direct een praktijkcursus te volgen. Daar krijg je geen diploma en zijn geen examens of verplichtingen en hier leer je echt alle basics die je moet weten om een de slag te gaan als makelaar. Dit is laagdrempelig, goedkoop en je kan gelijk snuffelen of het vak van makelaar echt bij jou past. Voor de praktijkcursus van je kan de Nederlandse praktijkcursus doen van Makelaarstraining.nl of je kan de Engelse (uitgebreidere) cursus doen van Dutch Realtor Training. Overigens: voor iedereen die niet voldoende Nederlands spreekt is de cursus van Dutch Realtor Training ruim voldoende om voor altijd lekker te kunnen werken als makelaar in Nederland.

Tip 3: Zeg niet je baan direct op

Als jij op een later moment in jouw carrière besluit makelaar te worden, dan is de kans groot dat je nu gewoon elke maand geld nodig hebt voor jouw levensonderhoud. Zeg daarom niet zomaar direct jouw huidige baan op. Ga eerst eens snuffelen en proberen of de makelaardij wat voor je is. De eerdergenoemde cursussen zullen je hierbij helpen, maar daarnaast kan het ook goed zijn als je eens een dag meeloopt met een makelaar om te zien wat hij/zij allemaal doet.

Tip 4: Ga werkervaring op doen

Ga ergens op een makelaarskantoor werken. Het is in het begin lastig om er tussen te komen. Werk desnoods gratis in het begin. Of alleen op commissiebasis. Het helpt als je kan aantonen dat je al een praktijkcursus makelaar hebt gedaan. Zelf ben ik ook begonnen door eerst gratis 4 maanden te gaan werken 2 dagen in de week. Toen ik merkte dat ik het echt leuk vond en echt snel beter werd, ben ik mijn oude werk gaan afbouwen en ben ik telkens een dag extra als makelaar gaan werken tot in dat full time deed op een zeker moment. Als jij uiteindelijk een Nederlandse diplomaopleiding voor makelaar gaat doen dan kan je makelaarskantoren benaderen die aangesloten zijn bij de NVM. Je mag daar namelijk alleen werken als je kan aantonen dat je bezig bent met een officiële makelaarsopleiding. Spreek jij niet vloeiend Nederlands of wil jij (nog) niet beginnen met een officiële makelaarsopleiding? Dan kan je aankloppen bij elk makelaarskantoor in Nederland dat niet aangesloten is bij de branchevereniging NVM. (Dat zijn duizenden makelaarskantoren!).

Tip 5: Zorg dat je een vakidioot wordt

Er is ongelooflijk veel dat je als makelaar moet weten. Het helpt gelukkig wel dat ‘makelaar’ het leukste vak in de wereld is en daarom is alles leren heel leuk en interessant. Slok informatie op, lees kennis artikelen, lees bouwkundige rapporten, meetrapporten, oude verkoopoffertes, koopaktes, bekijk video’s over het vak en ga zo maar door. Al dit soort documenten en video’s krijg je overigens als je de praktijkopleiding makelaar van Dutch Realtor Training boekt en deze kan en mag je levenslang gebruiken. Kennis is alles in dit vak! Hoe meer kennis jij hebt in jouw kennis rugtas, des te succesvoller jij zal worden als makelaar.

Heel veel succes!