Er zijn verschillende soorten makelaars die aangesloten zijn bij verschillende verenigingen. De NVM en de VBO zijn brancheverenigingen en VastgoedPro is een beroepsvereniging. Wat daarin weer het verschil is leggen we zo uit, maar het komt er simpel gezegd op neer dat makelaars die bij één van deze drie keurmerken draagt, een gecertificeerde makelaar is waar van alles geregeld is om de klant een betere kwaliteit te kunnen bieden.

De branche/beroepsorganisatie legt de makelaar richtlijnen en gedragslijnen op over zijn manier van werken en handelen. De bij NVM, VBO of VastgoedPro aangesloten makelaars worden altijd ondersteund met up to date werkdocumenten, marktinformatie, een juridische dienst, collectieve inkoop van diensten, permanente educatie/her-certificering, cursussen, geschillencommissie, bijeenkomsten en een database met verkochte woningen met verkoopinformatie.

Verschil branchevereniging voor makelaars

De NVM is de grootste branchevereniging voor makelaars van Nederland met ca. 4400 leden. De VBO is de op één na grootste branchevereniging voor makelaars van Nederland met ca. 1100 leden. VastgoedPro heeft ca. 800 leden en is dus geen brancheorganisatie maar een beroepsorganisatie. 

Het grote verschil tussen NVM+VBO (brancheorganisaties) versus VastgoedPro (beroepsorganisaties) is dat de NVM en VBO naast actief zijn voor hun leden óók actief zijn naar buiten toe. Zo is er een actieve politieke lobby, is er collectieve reclame en ‘bemoeien’ deze brancheverenigingen zich met maatschappelijke discussies en vraagstukken als het goed om de vastgoedmarkt. 

VastgoedPro focust zich als beroepsorganisatie echt puur op het faciliteren van de aangesloten makelaars en heeft ook geen politieke lobby, collectieve reclame of andere ‘bemoeienis’ naar buiten toe.

Een groot verschil tussen de NVM versus de VBO+VastgoedPro is dat de NVM eigenlijk op elk gebied een stuk hoger legt voor haar leden. Om te beginnen moet je om te mogen werken voor een NVM kantoor een makelaarsdiploma hebben behaald bij examenbureau SVMNIVO. Als je een diploma hebt gehaald bij de Beroepsopleiding Makelaars (een tegenhanger van SVMNIVO), dan mag je NIET voor een NVM kantoor werken, terwijl deze opleiding van een zelfde niveau en kwaliteit is.

Als je de makelaarsopleiding bij SVMNIVO hebt gevolgd, dan ben je ‘Kandidaat-Makelaar’. Om een eigen NVM kantoor te mogen starten moet je eerst een uiterst zwaar traject in om jouw titel kandidaat-makelaar om te mogen zetten in ‘Register Makelaar Wonen’. Pas dan mag je een eigen NVM kantoor starten. 

Verder betaal je dan ca. €15.000 inschrijfgeld. Wat ook opvalt is dat de NVM een bevoegdhedenschema hanteert. Niet elke makelaar mag alles doen. Er heerst in feite een hiërarchisch systeem.

Heb je bijvoorbeeld een diploma voor Assistent-Makelaar, dan mag bijvoorbeeld geen aankoopbezichtigingen en onderhandelingen doen, ongeacht je werkervaring. 

Bij VBO en VastgoedPro is dat een stuk coulanter geregeld. Hier kan je met een diploma voor Kandidaat Makelaar al een eigen makelaarskantoor starten en hoeven de makelaars die voor jou werken niet (direct) in bezit te zijn van alle diploma’s.

De kantoorhouder is er voor verantwoordelijk dat de makelaars een goede kwaliteit aan werk leveren. Verder is de het inschrijfgeld voor VastgoedPro ca. €1000,- en VBO ca. €1500,- (tegenover €15.000 bij de NVM).

Opleidingen voor VBO en VastgoedPro

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, moet je om voor een NVM kantoor te kunnen werken een diploma hebben uitgegeven voor SVMNIVO. De VBO en VastgoedPro hanteren als regel dat een diploma bij SVMNIVO óf een diploma aan de Beroepsopleiding Makelaars voldoet.

De Funda tarieven zijn voor de VBO makelaar en VastgoedPro makelaar zijn een stukje duurder dan voor de NVM-ers omdat Funda eigendom is van de NVM. Om concurrerend te blijven rekenen VBO en VastgoedPro makelaars dit duurdere tarief meestal NIET door aan hun klant.

Onderstaand alle verschillen in een schematisch overzicht:

NVMVBOVastgoedPro
Juridische dienstJaJaJa
GeschillencommissieJaJaJa
TuchtcollegeStichting Tuchtrechtspraak NVMTCMLTuchtcommissie VastgoedPRO
OpleidingOpleiding tot Kandidaat Register Makelaar-Taxateur (duur ca. 2 jaar)
Minimaal 5 jaar werkervaring op doen.
Praktijktoets wonen (duur ca 1 jaar – zeer zwaar traject).
Voor taxaties is nog een aanvullende opleiding benodigd (duur ca. 1,5 jaar)
Theorieopleiding (duur 18 maanden) bij de Beroeps Opleiding voor Makelaars + Specialisatie Wonen (duur 12 maanden)
óf je kiest voor het opleidingstraject van de NVM, dat mag ook
  Theorieopleiding (duur 18 maanden) bij de Beroeps Opleiding voor Makelaars + Specialisatie Wonen (duur 12 maanden)
óf je kiest voor het opleidingstraject van de NVM, dat mag ook
RegisterVastgoedCert register voor makelaars wonen.
-NRVT register voor taxateurs
VastgoedCert en/of het SCVM register voor makelaars wonen.
-NRVT register voor taxateurs
VastgoedCert en/of het SCVM register voor makelaars wonen.
-NRVT register voor taxateurs
Eigen makelaarskantoor startenEnkel mogelijk na behalen Praktijktoets slagingskans is gering.

Kosten: €15.000 entreegeld.
Mogelijk met K-RMT diploma onder de voorwaarde dat je de specialisatie Wonen binnen 3 jaar afrond.

Kosten: €1500,- entreegeld.
Mogelijk met K-RMT diploma zonder verplichting je verder te specialiseren   Kosten: €1000,- entreegeld.
HandelNiet toegestaan voor makelaars om zelf in woningen te handelen (kopen, verbouwen, verkopen)Worden geen restricties aan gegeven.Restricties als je dit privé doet, maar niet als je dit zakelijk (als B.V. doet)
ZoekmailZoekers krijgen woningen 1-2 dagen eerder te zien dan dat ze op Funda staan.Zoekmail loopt gelijk met Funda, maar via tool van Makelaarstraining.nl loop je gelijk aan de NVM zoekmail.Zoekmail loopt gelijk met Funda, maar via tool van Makelaarstraining.nl loop je gelijk aan de NVM zoekmail.
DatabaseGrootste database met historisch bestand (‘de uitwisseling’)Bijna dekkende database met historisch bestand gekoppeld aan kadaster en bijna alle verkochte woningen.Bijna dekkende database met historisch bestand gekoppeld aan kadaster en bijna alle verkochte woningen. Enige nadeel is dat je (nu nog) een kleine vergoed per opgevraagde koopsom betaalt.
Politieke lobbyJaJaNee
Kosten FundaNVM rekent hoger tarief aan VBO makelaars (prijsdiscriminatie)NVM rekent hoger tarief aan VBO makelaars (prijsdiscriminatie)
Ondersteuning bij wet en regelgeving  Ja  Ja  Ja
LedenportalJaJaJa
Collectieve reclameErg actief (radio, tv)Beperktere collectieve reclameNee
LedenbijeenkomstenJaJaJa
Schema verschillen NVM, VBO en VastgoedPro Makelaar

Extra disclaimer:
Tot slot een uitgebreide ‘disclaimer’ namelijk dat deze informatie zorgvuldig is samengesteld maar toch kan afwijken van feiten of veranderingen. Het is en blijft altijd goed om zelf goed onderzoek te doen naar de feiten door bijvoorbeeld de websites raad te plegen van de bovengenoemde instanties.