Wat is een beschermd of vrij beroep?

Een beschermd beroep is een beroep waarbij je een beroepstitel hebt die je alleen mag dragen nadat je aan bepaalde eisen hebt voldaan. Je hebt een specifiek diploma nodig en je moet vaak ook nog aan anderen eisen voldoen. Een huisarts is bijvoorbeeld een beschermd beroep.

Een vrij beroep heeft deze eisen dus niet. Bij een vrij beroep mag je een beroepstitel aannemen zonder daar bewijsstukken voor aan te hoeven leveren. Het is dus niet verplicht om een bepaald diploma te hebben, of om aangesloten te zijn bij een bepaalde beroepsorganisatie.

Kan iedereen zomaar makelaar worden?

Makelaar is een vrij beroep in Nederland. Dit is sinds 2001 zo; voor die tijd was makelaar een beschermd beroep. Toen mochten alleen makelaars die een makelaar opleiding met succes hadden afgerond en waren beëdigd door de rechtbank zich makelaar noemen.

Kun je makelaar worden zonder diploma?

Er zijn veel makelaars in Nederland welke niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Deze mogen gewoon vrij werken als makelaar of ze nu een officieel makelaarsdiploma hebben of niet.

Wel is het zo dat om te mogen opereren onder de vlag van een branchevereniging zoals NVM je een makelaarsdiploma moet hebben óf moet kunnen aantonen dat je nog bezig bent met een makelaarsopleiding. Ben je bezig met een opleiding dan kan je dispensatie aanvragen om zo wel makelaarswerkzaamheden te kunnen doen.De NVM is het meest streng als het gaat om wat een makelaar mag doen. Als iemand een diploma heeft voor assistent-makelaar, dan mij hij/zij bijvoorbeeld bij een NVM kantoor geen werkzaamheden verrichten als aankoopmakelaar. Een makelaar ‘ARMT’ mag dan niet met een klant mee op aankoopbezichtiging, advies geven over een aankoop of bieden.