In de makelaardij zien we veel mensen die op latere leeftijd pas makelaar zijn geworden. Eerst hebben ze totaal wat anders gedaan op werkgebied. Waar moet je nu op letten als startend makelaar, hoe kan je makelaar worden en hebben we handige tips voor je? Dat hebben we zeker!

Hoe word je makelaar? Wij geven je de belangrijkste tips!

Mensen die makelaar willen worden bezitten vaak al de meeste van de belangrijkste skills die je in dit werk zullen helpen. Om makelaar te worden is het o.a. handig als je:

  • Goed met mensen kan omgaan
  • Communicatief goed bent
  • Harde werker
  • Houdt van uitdagingen
  • Goed commercieel uit de voeten kan
  • Accuraat kan werken
  • Snappen wat de klant wil
  • En ga zo maar door!

De bovenstaande skills kan je dan wel al hebben en misschien heb je ook al wat ervaring met vastgoed, maar we hebben dan nog steeds over echt een totale omscholing. Dit is echt een vak waar je veel disciplines tegelijk moet gaan beheersen. Zowel commercieel, juridisch, bouwkundig, fiscaal, financieel als economisch.

Alleen makelaar worden op latere leeftijd?

Uiteraard kan je niet alleen makelaar worden op latere leeftijd, maar de ervaring kan helpen. De eerder genoemde skills zijn vaak al verder ontwikkeld als je meer ervaring hebt, maar dat betekent niet dat je als jong persoon dit niet kan oppakken. Iedereen kan makelaar worden. Je moet het vooral gewoon aan de slag!

Makelaar worden kan uitdagingen met zich meebrengen

Het vak van makelaar leer je vooral door in de praktijk mee te draaien op een makelaarskantoor. Maar zonder enige ervaring zal je niet zo makkelijk een betaalde baan als makelaar vinden. Je zal heel veel tijd moeten gaan investeren aan werkervaring op doen al dan niet in combinatie met het volgen van een officiële makelaarsopleiding. 

Dat klinkt leuk, maar je hebt ook een hypotheek/huur te betalen en misschien zelfs een gezin te onderhouden. Zomaar stoppen met je huidige baan kan financieel vaak ook niet uit. Maar wat kun je wel doen? Hier volgen een paar praktische tips:

Praktische tips als je makelaar wilt worden

1. Zeg niet gelijk jouw huidige baan of opdracht volledig op als je niet minimaal 12 maanden zonder inkomen kan.

2. Zoek naar een werkervaringsplek op een makelaarskantoor voor 1-2 dagen in de week. Natuurlijk is het prachtig als je gelijk betaald wordt, maar realistisch gezien zal dat echt lastig worden als je nog geen ervaring hebt.

Zelf heb ik in het begin van mijn carrière als makelaar aangeklopt bij een hele goede makelaar die mij inspireerde (klein kantoor) en gevraagd of ik 4 maanden gratis voor hem mocht werken 2 dagen in de week. Dit dan in ruil voor het feit dat hij mij het vak zou leren. Wat dit mij in 4 maanden heeft opgeleverd was geen salaris, maar wel een berg aan ervaring, skills en netwerk waar ik vandaag de dag nog steeds de vruchten van pluk.

3. Je hoeft niet perse gratis te werken, je kan ook op een makelaarskantoor beginnen in de binnendienst en vandaar uit ervaring opdoen. Is het lastig om daar zelfs aan een job te komen, bied dan aan om eerst 1 maand gratis een x aantal dagen in de week te komen helpen.

4. Ga investeren! Investeren doe je door ‘s avonds te stoppen met Netflixen en andere nutteloze werkzaamheden en kennis op te gaan doen. Je kan bijvoorbeeld eens beginnen met het lezen van alle blogs van VK Makelaars, NVM nieuws lezen, lees een bouwkundig rapport, lees de knullige blaadjes van de Vereniging Eigen Huis, leer eens hoe een koopakte werkt en schrijf je in voor een stoomcursus als deze.

Je bent dan veel sneller klaar gestoomd voor de praktijk, je hebt al gelijk waarde aan jezelf toegevoegd en kan daarmee gewoon sneller geld verdienen. Kennis = geld.

Heb jij al voldoende kennis van zaken om van meerwaarde te zijn voor een makelaarskantoor, dan verdien jij ook meer geld en des te meer geld, des te meer tijd jij kan kopen door minder uren te gaan werken voor jouw oude baan/opdracht. Met het doel om helemaal te stoppen met je oude baan/opdracht en je tijd volledig aan de makelaardij te besteden. En als je dat punt bereikt hebt, dan gaat het heel hard vanaf dan!