Als je Register Makelaar Wonen wilt worden, dan moet je een aantal stappen doorlopen. In onze blog ‘Hoe word je makelaar?’  hebben we je al uitgelegd hoe je de basisopleiding vastgoeddeskundige kan behalen en hoe je daarna je papieren kan halen voor Kandidaat Register Makelaar Taxateur (K-RMT).

Wat is een Register Makelaar Wonen?

Als Register Makelaar Wonen heb jij alle bevoegdheden die een makelaar kan hebben. Jij mag dus alle taken uitvoeren die van een makelaar gevraagd kunnen worden. 

Als jij een diploma Register Makelaar Wonen hebt, dan heb jij de papieren om een eigen NVM, VBO of VastgoedPro makelaarskantoor te beginnen.

Om te snappen hoe je Register Makelaar Wonen kan worden is het belangrijk om eerst te snappen dat er twee vastgoedregisters zijn, namelijk:

  1. SCVM – Dit is het register waar je ingeschreven moet staan om VBO-makelaar of VastgoedPro makelaar te mogen zijn.
  2. VastgoedCert – Dit is het register waar je ingeschreven moet staan om NVM-, VBO- of VastgoedPro-makelaar te mogen zijn

Simpel uitgelegd noemen we het 1e register het VBO-register (het is een opleiding van VBO namelijk) en het 2e register noemen we het NVM-register.

Uitleg over de makelaarsopleidingen, examenbureaus, vastgoedregisters en voor welke branche/beroepsorganisatie(s) je ermee kan werken.

Stroming 1 – VBO makelaar

Het is belangrijk om het bovenstaande plaatje even goed te snappen. We beginnen links onderin. Je ziet hier het logo staan van de Beroepsopleiding Makelaars. Dit is de makelaarsopleiding van de brancheorganisatie VBO. 

Als je deze opleiding volgt, dan haal je eerst je theorievakken in een basisopleiding vastgoeddeskundige (18 maanden).  Alle examens worden afgenomen door het exameninstituut van de Beroepsopleiding Makelaars zelf.

Daarna doe je de vervolgopleiding Makelaar Wonen (12 maanden). Dan ben jij klaar en ben jij officieel Register Makelaar Wonen. De opleiding zit ontzettend goed in elkaar en is erg goed haalbaar.

Wat je in de linker pijl ziet staan, is het logo van het vastgoedregister SCVM. Heb jij de VBO-opleiding afgerond, dan is dit ook het vastgoedregister waar jij je kan inschrijven. Jij kan je NIET met een makelaarsdiploma van de Beroepsopleiding Makelaars inschrijven in het vastgoedregister VastgoedCert.

Daarom is de Beroepsopleiding Makelaars alleen geschikt als jij VBO makelaar óf als jij VastgoedPro makelaar wilt worden. Je kan dus niet werken voor een NVM-kantoor met een diploma Register Makelaar Wonen van de Beroepsopleiding Makelaars. Dit kan een reden zijn waarom NVM makelaar worden interessant kan zijn.

Stroming 2 – NVM makelaar

Dan kijken we nu naar de rechter pijl. Dit start met het logo van de Academie voor Vastgoed, IPD-opleidingen én Scheidegger. Er zijn er veel meer opleiders, maar dit zijn in onze ogen de 3 beste opleidingsinstituten.

Alle examens worden afgenomen door het exameninstituut SVMNIVO. Wat je hier eerst gaat doen is de opleiding volgen tot Kandidaat Register Makelaar Taxateur (K-RMT). Hier ben je al minimaal 20 maanden mee bezig. In deze blog lees je precies hoe dat eruit ziet. 

Als je eenmaal je K-RMT diploma hebt gehaald, dan kan je je inschrijven in zowel het NVM-vastgoedregister VastgoedCert óf in het VBO-vastgoedregister SCVM.

Je moet je dus goed realiseren dat een diploma verstrekt door SVMNIVO (het exameninstituut voor deze opleidingsstroming) in beginsel recht geeft op inschrijving in zowel het VBO, VastgoedPro als het NVM-register. Andersom geldt dat niet. 

Dus heb jij stroming één gevolgd (de VBO-opleiding bij de Beroepsopleiding Makelaars) dan kan je daarmee nooit aankloppen bij VastgoedCert en daarmee ook nooit werken voor een NVM-kantoor. Want de NVM stelt als eis dat makelaars ingeschreven moeten staan en jaarlijks bijgeschoold moeten worden in het vastgoedregister VastgoedCert.

Register Makelaar Wonen worden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan jij via de Beroepsopleiding Makelaars in ca. 18 maanden tijd jouw basisopleiding Vastgoeddeskundige halen en vervolgens in 12 maanden de vervolgopleiding halen. Hierna ben jij Register Makelaar Wonen en mag je werken voor VBO-kantoren of een eigen VBO-kantoor of eigen VastgoedPro kantoor starten.

Wil jij werken voor NVM-kantoren of een eigen NVM-kantoor starten, dan doe je een opleiding K-RMT en doe je alle nodige examens bij SVMNIVO. Hier ben je, zoals hierboven vermeld, minimaal 20 maanden mee bezig. En daarna is de route als volgt:

  1. Kwalificerend Portfolio
  2. Praktijkexamen
  3. Assessmentgesprek

Het kwalificerend portfolio

Het kwalificerend portfolio is simpel gezegd een hele dikke vette kluif aan opdrachten die je moet maken en uitschrijven en welke strikt moeten voldoen aan een beoordelingsschema. 

De opdrachten hebben te maken met actualiteiten rondom de huidige markt, de marktontwikkelingen, jouw werkgebied en door jou afgeronde verhuur-, verkoop- en aankoopdossiers. 

Er komen onderdelen in voor als een persoonlijk ontwikkelingsplan, ethiekcasussen, een marktscan, vastgoedmarketing, verduurzaming en woningpresentatie. 

Al met al wordt er echt op een minimaal hbo-niveau getoetst of jij professioneel en vakbekwaam genoeg bent om de titel Register Makelaar te kunnen dragen.

Voor dit kwalificerend portfolio moet je echt een enorme tijdsinvestering doen. Het verschilt heel erg per student, maar zelf ben ik hier zeker drie maanden vijf avonden in de week intensief mee bezig geweest.

Praktijkexamen

In het praktijkexamen ga je over het algemeen de marktwaarde beoordelen (taxeren) van twee woningen in jouw werkgebied (agglomeratie). Je gaat met je medestudenten fysiek langs deze woningen, meet deze in, noteert de woningspecifieke kenmerken en werkt twee verkoopprijsindicaties uit. Dit zijn eigenlijk taxaties. 

Je hebt geen toegang tot een uitwisseling/woningdatabase en wordt geacht de waarde van de woningen aan de hand van lokale marktkennis te kunnen vaststellen. De waarde van de woningen mogen niet meer dan 10% afwijken van de door de examinatoren vastgestelde waarde, anders zak je. 

Assessmentgesprek

Het laatste onderdeel is een assessmentgesprek. Hierin zit jij op het examenbureau SVMNIVO met een assessor en ga je jouw kwalificerend portfolio bespreken en waar nodig verdedigen. 

Mijn ervaring is dat je dit gesprek niet zozeer kan voorbereiden. In dit gesprek kan de assessor (zelf altijd een ervaren Register Makelaar Wonen) vaststellen of jij inmiddels voldoende kennis en kunde en vakvaardigheden hebt om de titel Register Makelaar Wonen te mogen dragen. 

Dit is ook één van de redenen dat ik adviseer om altijd minimaal al vijf jaar als KRMT-makelaar werkzaam te zijn alvorens op te gaan voor het diploma Makelaar Wonen.

Kortom, er zijn meerdere manieren om Register Makelaar Wonen te worden. Waarom NVM makelaar worden een goede optie is, is duidelijk: Je kan overal aan de slag. Is dit niet iets wat je per se wilt, dan is VBO makelaar worden via de Beroepsopleiding Makelaars ook een goede optie. Beide routes zorgen er in ieder geval voor dat je een goede Register Makelaar zult worden!