Heb jij besloten om het roer om te gooien en te beginnen als makelaar? Gefeliciteerd! Het is het mooiste vak ter wereld! In dit artikel geven we je een overzicht van alle zaken die wij jou adviseren om te regelen in chronologische volgorde. Klaar? Oké, daar gaan we.

Goed beginnen als makelaar

1. Een eerste advies is om je in te schrijven voor de Stoomcursus Makelaar Worden van ons. Je hebt hiermee direct alle handvatten om snel als makelaar aan de slag te kunnen en helpt je zelfstandig makelaar te worden.

Ook weet je dan gelijk alles over de beroepsopleidingen voor makelaar die er zijn en kan je veel beter de juiste keus maken voor de opleiding die bij jou past. Nb: een makelaarsopleiding is niet verplicht.

Werken en leren als makelaar

2. Besluit jij om een beroepsopleiding makelaar te gaan doen? Dan is het volgende advies om je hier alvast voor in te schrijven en te starten.

De reden is dat je dan als je gaat werken voor een NVM-kantoor gelijk vrijstelling kan aanvragen bij de NVM en al direct o.a. verkoop bezichtigingen en verhuur bezichtigingen mag doen. Je kan dan (omdat je onze stoomcursus al hebt gevolgd) gelijk geld gaan verdienen als makelaar. 

Ook is het heel effectief voor het verwerven van jouw vakvaardigheden als je theorie gelijktijdig met de praktijk volgt (dus als je leert en werkt tegelijkertijd). Zo kan je dus werken en leren als makelaar.

3. Ga solliciteren bij leuke makelaarskantoren, scoor die baan of opdracht en teken je arbeidscontract óf je ZZP-contract (als je zelfstandig gaat werken voor het kantoor) zo snel mogelijk!

Praktische tips als je gaat werken als makelaar

4. Neem een nieuw telefoonnummer dat jij NOOIT meer wegdoet. Zorg dat je dit telefoonnummer als zakelijk telefoonnummer gaat gebruiken en zorg dat iedereen met wie je zakendoet (klanten, collega-makelaars, bouwkundig keurders, notarissen, hypotheekadviseurs, fotografen, taxateurs, etc., etc.) in jouw telefoon opgeslagen wordt en ook duidelijk met hun functie en plaatsnaam.

Dus bijvoorbeeld ‘Floris van Kuijeren, VK Makelaars & Taxateurs, 06-47470404, floris@vkmakelaars.nl, makelaar en taxateur in Haarlem’. Sla jezelf ook op in jouw telefoon als contact en sla het dan compleet of zoals het Floris-voorbeeld hierboven op.

De reden is dat jij dan nieuwe klanten een appje kan sturen met jou als contactpersoon die ze met 1 druk op de knop kunnen opslaan. Je voorkomt dat dan mensen jou opslaan ‘enkel’ als Floris en jou over een jaar als ze jou weer nodig hebben niet meer terug kunnen vinden.

Professionele uitstraling als makelaar

5. Zorg dat er z.s.m. visitekaartjes voor jou gemaakt worden en zorg dat je de rest van jouw leven de deur niet meer uit gaat zonder minimaal 10 visitekaartjes bij je te hebben. Deze ga je vanaf nu strooien als pepernoten.

6. Zorg dat er professionele foto’s van jou gemaakt worden. Vaak regelt het makelaarskantoor dit voor wie je komt te werken en zo niet, regel het dan zelf. Deze foto’s heb jij nodig als nieuwe Facebook-, LinkedIn- en whatsapp profielfoto.

7. Tijd voor een online opruimactie. Google jezelf en bekijk wat er allemaal te vinden is van jou. Openbare facebookfoto’s met een blote buik en bier in de hand? Ongepaste discussies op een forum?

Ruim het op, zet het dicht, verwijder het en/of sluit het af. Zorg dat jij helemaal een schone lei hebt, want prospects gaan jou googelen. Vergeet ook even niet goed te kijken naar jouw whatsapp foto en jouw whatsapp status. Ver-professionaliseer alles!

8. Zorg dat jouw nieuwe professionele foto’s op de website van het makelaarskantoor komen te staan. Heb jij morgen een verkoopgesprek? Prospects willen bijna altijd weten met wie ze zaken doen en gaan jou opzoeken op de website (en op Google).

Werken als ZZP makelaar

9. Ga jij als ZZP makelaar aan de slag? Registreer je dan bij de KvK als eenmanszaak.

10. Ga jij als ZZP makelaar aan de slag? Neem dan een goede financieel administratiekantoor/boekhouder in de hand. Ga het niet zelf doen!

Jij bent makelaar geworden, geen boekhouder. Schoenmaker blijf bij je leest. Je hebt hier straks echt geen tijd meer voor en jij moet je geld verdienen met makelen!

11. Ga jij als ZZP makelaar aan de slag? Sluit dan een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Heb je deze niet en word jij aansprakelijk gesteld door een opdrachtgever of een andere partij, dan ben je zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering echt de pineut!

Professionele social media

12. Pas al jouw sociale media aan. Je had daar al de professionele profielfoto aangepast. Nu is het tijd om daaraan te geven dat je makelaar van beroep bent, voor welk makelaarskantoor je werkt en welke diensten (Huis kopen, Huis verkopen, Huis verhuren) je mensen mee kan helpen.

13. Nu je alles mooi in de startblokken hebt staan is het tijd om jezelf te gaan promoten. Ook als je in loondienst bent. Je wilt immers toch ook indruk maken op jouw nieuwe werkgever door zelf klanten aan te dragen? Hoe jij jezelf super effectief promoot leer je (ook) in onze cursus.

Begin direct bij stap 1 en schrijf je nu in voor onze cursus om goed te beginnen als makelaar!